Søte brød med mandler og tørket frukt

Disse tar tid å lage, men smaker til gjengjeld helt utrolig godt.. Servér brødene mens de fortsatt er varme, og skjær opp skiver med litt honning på.

Oppskrift (3-4 mindre brød eller 1 stort)

350 g mel
god klype salt
75 g brunt sukker
1 egg
25 g fersk gjær, smuldret
175 ml lunken melk
75 g smeltet smør
100 g rosiner
3 ss cointreau
100 g tørkede aprikoser, skåret i små stykker
100 g sukat
Skall av en sitron blandet med 1 ss sukker
100 g mandler, ristet og grovhakket
1 ts malt kanel

Med fyll:
300 g av mandelmasse
 ½ egg
50 g smør for å dekke brødet

Start med å lage deigen: lag en krets av melet i en stor bolle (eller rett på arbeidsbenken) og dryss med salt. Knekk i egget i gropen og tilsett gjær, smør, melk og sukker. Bland inn melet med fingertuppene litt etter litt, og kna til deigen er ganske fast. Legg deigen i en bolle (dersom den ikke allerede er i en) og dekk til med en fuktig klut eller plastfolie i et varmt rom eller en ovn med lav temperatur (30 til 40 ° C) i 45 minutter for heving.

La rosinene trekke i varmt vann og Cointreau i en halvtime. Hell av vannet og tørk dem lett ved å legge på et kjøkkenhåndkle eller papir. Bland rosinene, aprikosen, halvparten av mandlene, sitronskall, sukat og kanel i deigen (suppler med litt ekstra mel hvis det blir klissete).
Trykk ut deigen til en, eller flere små, tykke ovaler på en bakeplate.

Med fyll:

Kna et halvt egg inn i mandelmassen. Lag en rull på omtrent samme lengde som brødene, og plasser den rett utenfor midten av deigen. Pakk inn deigen på en slik måte at brettekanten er på undersiden.

Forvarm ovnen til 200 ° C. La deigen heve i ytterligere 45 minutter.

Børst deretter brødene med smeltet smør. Legg brødet/ brødene i ovnen ca 20-30 min, avhengig av størrelse. Sjekk innom underveis. Dersom brødene ikke er ferdige etter estimert tid kan du redusere temperaturen de siste 10 minuttene, til 175 ° C.