Klassisk granola med mandler, kokos og aprikos

granola.JPG

Ingredienser 

1 dl Kjartans honning
4 ss kokosolje
300 g havreflak, store
100 g rå mandler. kuttet grovt
100 g tørkede aprikoser, i biter
50 g rå kokosflak
3 ss linfrø
Litt kanel eller vanilje

Sett ovnen på 180 grader. Finn en stor panne, ha i kokosoljen og honningen og varm opp dette forsiktig til det er helt smeltet. Ha i havreflakene, mandlene, linfrøene og kanelen og rør dette sammen med honningen og oljen. 

Overfør blandingen til en stekeplate ikledd bakepapir, og stek midt i ovnen i 25 minutter. Vend gjerne blandingen halvveis i steketiden. Bland inn kokosflak og aprikos på slutten og sett tilbake i ovnen i ytterligere 5-10 minutter, til kokosen er gylden. 

Granolaen oppbevares best i en glasskrukke, og kan spises med yogurt - og gjerne fersk frukt- eller bare med nevene :)

granola_2.JPG

Grovt brød uten gjær og hvetemel

brød.jpg

Ingredienser (1 lite brød)

5 dl grov spelt
2 dl rugmel
1 dl havreflak
1 dl solsikkefrø
1 ts natron, eventuelt bakepulver
1,5 ts havsalt
ca 3 ss olivenolje eller annen nøytral olje
ca 5 dl vann med 1 ss honning

 

 

Dette deilige brødet passer perfekt til en 'dansk frokost' med f.eks oster og posteier. Det er herlig grovt i smaken og har gode, sunne ingredienser som holder deg gående! Honningen i deigen gjør at skorpen blir ekstra god og sprø :)

Bland alle de tørre ingrediensene godt, og ha deretter oppi vannet med oljen. Kna godt sammen - du trenger ikke elte. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle et lunt sted i opptil 3 timer. Smør en middels stor brødform med olje, og hell deigen oppi. Strø gjerne noen solsikkefrø eller havreflak på toppen dersom du har litt til overs. Stek på midterste rille ved 225 grader, i omtrent 40 minutter (avhengig av ovn). Avkjøl på rist. Oppbevar gjerne brødet i et kjøkkenhåndkle i stedet for i plastpose, eller skjær det opp i skiver og frys ned dersom du ikke tror du spiser opp alt innen tre-fire dager.  Brødet er kompakt, og kan med fordel skjæres i litt tynnere skiver enn tradisjonelt brød. 

Grove Scones med Honning og Kanel

sconesweb.jpg

Oppskrift (ca 6 scones):

400 ml hvetemel (gjerne sammalt)
50 g hakkede hasselnøtter
2 ts bakepulver
3 ts kanel
80 g smør
2 ss Kjartans honning, skog eller lyng
200 ml melk
1 egg

Bland mel, bakepulver, hakkede hasselnøtter og kanel i en mellomstor bolle. Tilsett romtemperert smør og arbeid den inn med hendene til blandingen er smuldrende. Bland honning inn i lunken melk og egg og jobb inn dette til du har en fin, men fortsatt grov, deig. Bruk en skje til å fordele klatter på et stekebrett med bakepapir. Bak scones på 200 grader i 15-20 minutter eller til gyldenbrun. Server gjerne med rørte bær eller honning til å smøre på mens sconesene er varme og ferske... 

Knasende gode havrekjeks

Oppskrift

1 kopp mel
1 kopp store havregryn
1 kopp valnøtter, hakket
1/2 kopp kokos
1/2 kopp rosiner eller tørkede tranebær (kan hakkes opp)
1 kopp sukker
1 ts bakepulver
2 ss kokende vann
1/2 kopp smør
3 ss Kjartan’s honning

Sett ovnen på 230° C. I en bolle, ha i de første 6 ingrediensene, i et egen bolle bland vann og bakepulver, la det stå. I en panne, smelt smør og honning på lav varme, og bland det så med bakepulvermiksen. Ha det i de tørre ingrediensene og bland godt sammen til en seig deig. Ha små baller på bake-papir, trykk de litt ned og stek i ca 12-14 minutter.

Sommeryoghurt med honning og nøtter

2 pors. (serveres i glass)

4 dl gresk yoghurt naturell
1 1/2 dl Kjartan’s lynghonning
2 ss hakkede valnøttkjerner
1 ss ristede kokosflak
1 ss hasselnøtter
 

Ha halvparten av yoghurten i glassene. Hakk opp nøtter og ha disse i en tørr, varm stekepanne sammen med kokosflak. Legg til side for avkjøling. Ha på honning, nøtteblanding og deretter resten av yoghurten. Pynt med friske bær

Biscotti med Kanel & Honning

Nå som jula nærmer seg er det deilig å kjenne lukten av kanel i huset. Disse biscotti-kjeksene kan fint pakkes sammen eller fylles på glass og gis bort som en liten hjemmelaget oppmerksomhet. Smaken er nesten som vørterkake. Disse kan spises som de er, men det er slett ikke feil å ta litt ekstra honning på toppen...

Oppskrift (ca 20-25 stk)

100 g smør eller margarin
3 spiseskjeer Kjartans honning, gjerne varmet myk
2 egg
1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
4,5 dl hvetemel
2 ts kanel
2 ts anisfrø (kan sløyfes)
1/2 ts bakepulver

en klype salt
1/2 ts salt
1 god neve tørkete tranebær eller rosiner
1,5 dl mandler - i flak eller i biter

Forvarm ovnen til 175 grader. Bruk en elektrisk mikser til å piske smøret lyst; gradvis tilsett honning, egg og vaniljeekstrakt. Bland sammen mel, anisfrø, kanel, bakepulver, salt, tranebær og mandler i en separat bolle og ha dette gradvis oppi bollen med de våte ingrediensene. Jobb deigen med hendene når den blir for tjukk for sleiva. Form deigen til to avlange, flate 'tømmerstokker' ca 5-6 cm brede. Stek biscottien i 20 minutter til den er lys og gyllen i fargen. Ta ut av ovnen og overfør til et skjærebrett. Avkjøl 'tømmerstokkene' i noen minutter og del så opp i skiver med en skarp kniv. Fordel skivene utover stekebrettet igjen, og sett tilbake i ovnen i ytterligere 20 minutter eller til kjeksen er mørk gyllen og sprø. 

Low FODMAP Granola med Honning og Kokosflak

Denne oppskriften er basert på Berit Nordstrand sin Low FODMAP Granola, men vi har erstattet sukker med honning og valgt å bruke valnøtter istedenfor mandler. Men her er mulighetene mange - bruk gjerne det du har for hånden! Vi bruker en noe lavere temperatur på stekingen og lar heller granolaen stå litt lenger, slik at næringsstoffene holdes så inntakt som mulig.

Ingredienser
300 g økologisk havregryn, gjerne store
0.5 dl sesamfrø med skall
50 g solsikkefrø
50 g gresskarkjerner
100 g hakkede rå nøtter (f.eks valnøtter, mandler eller hasselnøtter)
50 gram kokosflak, rå
0.5 dl extra virgin olivenolje
0.5 dl kokende vann (avkjøl til ca 70 grader)
2-3 spiseskjeer honning, gjerne varmet til flytende. 

Metode:
Forvarm ovnen til 140 grader. Bland alt det tørre sammen. Bland sammen olje, vann og honning. Rør væsken inn i det tørre og miks godt. Kle blandingen på to stekeplater med bakepapir og stek i ovnen i 40-45 minutter eller til granolaen er gyllen brun i fargen og sprø i konsistensen. 
 

Landbrød med Chévre, Honning & Valnøtter

Dette er en enkel og smakfull oppskrift som 'alle' vil like - og alt du trenger er 5 ingredienser!
Chévre kan byttes ut med annen ost, men vi synes at denne myke geitosten smaker utmerket når den er varmet.

Ingredienser (4 stk)

4 skiver ferskt landbrød
ca 100-120 g chévre geitost
4 teskjeer Kjartans Honning + ekstra til topping
en neve knuste valnøtter
1/2 pære i skiver

Metode:
Forvarm ovnen til 175 grader med den øverste grillfunksjonen på. Skjær opp brød i ønsket tykkelse og smør en generøs teskje honning på hver- det kan være lurt å varme opp honningen litt for å gjøre dette enklere. Fordel chévre på de fire brødskivene, og legg pæreskiver oppå. Ha gjerne litt ekstra honning oppå dette.

Stek i ovnen i 10 minutter, til osten har fått stekeskorpe og frukten er noe myk.   
 

 

Berits Smoothie med Blåbær og Honning

Denne deilige og friske smoothien fra Berit Nordstrand er et nydelig lite måltid og passer perfekt til frokost eller etter skolen. Honningen passer utmerket for å komplimentere syrligheten i bærene. Du kan også bruke frosne skogsbær, eller bringebær. 

 

Blåbærsmoothie

Ingredienser (4 porsjoner)

4 dl fersk appelsinjuice (ikke fra konsentrat)
100 g spinatblader / andre milde salatblader
1 håndfull friske urter, f.eks. basilikum, sitronmelisse, mynte
2 dl yoghurt naturell / syrnet melk naturell/ mandelmelk/ kokosmelk
300 g frosne blåbær
1 stk medium avokado
1 stk banan
1 ss honning

Ha alle ingredienser i en blender og skru på høyeste hastighet til alt er blandet til samme konsistens. Servér gjerne med et tjukt sugerør og noen friske bær!