Grovt brød uten gjær og hvetemel

brød.jpg

Ingredienser (1 lite brød)

5 dl grov spelt
2 dl rugmel
1 dl havreflak
1 dl solsikkefrø
1 ts natron, eventuelt bakepulver
1,5 ts havsalt
ca 3 ss olivenolje eller annen nøytral olje
ca 5 dl vann med 1 ss honning

 

 

Dette deilige brødet passer perfekt til en 'dansk frokost' med f.eks oster og posteier. Det er herlig grovt i smaken og har gode, sunne ingredienser som holder deg gående! Honningen i deigen gjør at skorpen blir ekstra god og sprø :)

Bland alle de tørre ingrediensene godt, og ha deretter oppi vannet med oljen. Kna godt sammen - du trenger ikke elte. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle et lunt sted i opptil 3 timer. Smør en middels stor brødform med olje, og hell deigen oppi. Strø gjerne noen solsikkefrø eller havreflak på toppen dersom du har litt til overs. Stek på midterste rille ved 225 grader, i omtrent 40 minutter (avhengig av ovn). Avkjøl på rist. Oppbevar gjerne brødet i et kjøkkenhåndkle i stedet for i plastpose, eller skjær det opp i skiver og frys ned dersom du ikke tror du spiser opp alt innen tre-fire dager.  Brødet er kompakt, og kan med fordel skjæres i litt tynnere skiver enn tradisjonelt brød.