Grove Scones med Honning og Kanel

sconesweb.jpg

Oppskrift (ca 6 scones):

400 ml hvetemel (gjerne sammalt)
50 g hakkede hasselnøtter
2 ts bakepulver
3 ts kanel
80 g smør
2 ss Kjartans honning, skog eller lyng
200 ml melk
1 egg

Bland mel, bakepulver, hakkede hasselnøtter og kanel i en mellomstor bolle. Tilsett romtemperert smør og arbeid den inn med hendene til blandingen er smuldrende. Bland honning inn i lunken melk og egg og jobb inn dette til du har en fin, men fortsatt grov, deig. Bruk en skje til å fordele klatter på et stekebrett med bakepapir. Bak scones på 200 grader i 15-20 minutter eller til gyldenbrun. Server gjerne med rørte bær eller honning til å smøre på mens sconesene er varme og ferske... 

Knasende gode havrekjeks

Oppskrift

1 kopp mel
1 kopp store havregryn
1 kopp valnøtter, hakket
1/2 kopp kokos
1/2 kopp rosiner eller tørkede tranebær (kan hakkes opp)
1 kopp sukker
1 ts bakepulver
2 ss kokende vann
1/2 kopp smør
3 ss Kjartan’s honning

Sett ovnen på 230° C. I en bolle, ha i de første 6 ingrediensene, i et egen bolle bland vann og bakepulver, la det stå. I en panne, smelt smør og honning på lav varme, og bland det så med bakepulvermiksen. Ha det i de tørre ingrediensene og bland godt sammen til en seig deig. Ha små baller på bake-papir, trykk de litt ned og stek i ca 12-14 minutter.

Søte brød med mandler og tørket frukt

Disse tar tid å lage, men smaker til gjengjeld helt utrolig godt.. Servér brødene mens de fortsatt er varme, og skjær opp skiver med litt honning på.

Oppskrift (3-4 mindre brød eller 1 stort)

350 g mel
god klype salt
75 g brunt sukker
1 egg
25 g fersk gjær, smuldret
175 ml lunken melk
75 g smeltet smør
100 g rosiner
3 ss cointreau
100 g tørkede aprikoser, skåret i små stykker
100 g sukat
Skall av en sitron blandet med 1 ss sukker
100 g mandler, ristet og grovhakket
1 ts malt kanel

Med fyll:
300 g av mandelmasse
 ½ egg
50 g smør for å dekke brødet

Start med å lage deigen: lag en krets av melet i en stor bolle (eller rett på arbeidsbenken) og dryss med salt. Knekk i egget i gropen og tilsett gjær, smør, melk og sukker. Bland inn melet med fingertuppene litt etter litt, og kna til deigen er ganske fast. Legg deigen i en bolle (dersom den ikke allerede er i en) og dekk til med en fuktig klut eller plastfolie i et varmt rom eller en ovn med lav temperatur (30 til 40 ° C) i 45 minutter for heving.

La rosinene trekke i varmt vann og Cointreau i en halvtime. Hell av vannet og tørk dem lett ved å legge på et kjøkkenhåndkle eller papir. Bland rosinene, aprikosen, halvparten av mandlene, sitronskall, sukat og kanel i deigen (suppler med litt ekstra mel hvis det blir klissete).
Trykk ut deigen til en, eller flere små, tykke ovaler på en bakeplate.

Med fyll:

Kna et halvt egg inn i mandelmassen. Lag en rull på omtrent samme lengde som brødene, og plasser den rett utenfor midten av deigen. Pakk inn deigen på en slik måte at brettekanten er på undersiden.

Forvarm ovnen til 200 ° C. La deigen heve i ytterligere 45 minutter.

Børst deretter brødene med smeltet smør. Legg brødet/ brødene i ovnen ca 20-30 min, avhengig av størrelse. Sjekk innom underveis. Dersom brødene ikke er ferdige etter estimert tid kan du redusere temperaturen de siste 10 minuttene, til 175 ° C. 

Sommeryoghurt med honning og nøtter

2 pors. (serveres i glass)

4 dl gresk yoghurt naturell
1 1/2 dl Kjartan’s lynghonning
2 ss hakkede valnøttkjerner
1 ss ristede kokosflak
1 ss hasselnøtter
 

Ha halvparten av yoghurten i glassene. Hakk opp nøtter og ha disse i en tørr, varm stekepanne sammen med kokosflak. Legg til side for avkjøling. Ha på honning, nøtteblanding og deretter resten av yoghurten. Pynt med friske bær

Appelsin & Mandelkake med Gulrot

Det er vår i lufta, og hva passer vel bedre enn en saftig og sitrusfrisk kake en langrtrukken og lun ettermiddag?

Denne kaken inneholder sunt fett fra nøtter, og en redusert mengde sukker. Den er også laktosefri, og smør kan byttes ut med olje dersom ønskelig. 

Oppskrift (ca 20-25 stk)

175 g hvetemel
75 g malte mandler
50 g valnøtter, hakkede
½ ts bakepulver
75 g smør (evt nøytral- eller nøtteolje)
Saft og revet skall fra 2 appelsiner
125 g sukker
3 spiseskjeer Kjartans honning
2 medium egg
1 medium stor revet gulrot
en klype salt


Forvarm ovnen til 180 grader. Bruk en elektrisk mikser til å piske egg, sukker og revet appelsinskall. I en separat bolle, bland sammen hvetemel, malte mandler, bakepulver, salt, hakkede valnøtter og mandler. Varm opp saften fra appelsinene sammen med honningen. Bytt på å ha i de tørre ingrediensene og appelsinsaften i eggemiksen til kakerøren har en smidig konsistens. 

Smør en springform ikledd bakepapir, og stek midt i ovnen i ca 40 minutter eller til en tannpirker kommer ut ren. 

La kaken avkjøles og server med noe godt å drikke. 

Biscotti med Kanel & Honning

Nå som jula nærmer seg er det deilig å kjenne lukten av kanel i huset. Disse biscotti-kjeksene kan fint pakkes sammen eller fylles på glass og gis bort som en liten hjemmelaget oppmerksomhet. Smaken er nesten som vørterkake. Disse kan spises som de er, men det er slett ikke feil å ta litt ekstra honning på toppen...

Oppskrift (ca 20-25 stk)

100 g smør eller margarin
3 spiseskjeer Kjartans honning, gjerne varmet myk
2 egg
1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
4,5 dl hvetemel
2 ts kanel
2 ts anisfrø (kan sløyfes)
1/2 ts bakepulver

en klype salt
1/2 ts salt
1 god neve tørkete tranebær eller rosiner
1,5 dl mandler - i flak eller i biter

Forvarm ovnen til 175 grader. Bruk en elektrisk mikser til å piske smøret lyst; gradvis tilsett honning, egg og vaniljeekstrakt. Bland sammen mel, anisfrø, kanel, bakepulver, salt, tranebær og mandler i en separat bolle og ha dette gradvis oppi bollen med de våte ingrediensene. Jobb deigen med hendene når den blir for tjukk for sleiva. Form deigen til to avlange, flate 'tømmerstokker' ca 5-6 cm brede. Stek biscottien i 20 minutter til den er lys og gyllen i fargen. Ta ut av ovnen og overfør til et skjærebrett. Avkjøl 'tømmerstokkene' i noen minutter og del så opp i skiver med en skarp kniv. Fordel skivene utover stekebrettet igjen, og sett tilbake i ovnen i ytterligere 20 minutter eller til kjeksen er mørk gyllen og sprø. 

Low FODMAP Granola med Honning og Kokosflak

Denne oppskriften er basert på Berit Nordstrand sin Low FODMAP Granola, men vi har erstattet sukker med honning og valgt å bruke valnøtter istedenfor mandler. Men her er mulighetene mange - bruk gjerne det du har for hånden! Vi bruker en noe lavere temperatur på stekingen og lar heller granolaen stå litt lenger, slik at næringsstoffene holdes så inntakt som mulig.

Ingredienser
300 g økologisk havregryn, gjerne store
0.5 dl sesamfrø med skall
50 g solsikkefrø
50 g gresskarkjerner
100 g hakkede rå nøtter (f.eks valnøtter, mandler eller hasselnøtter)
50 gram kokosflak, rå
0.5 dl extra virgin olivenolje
0.5 dl kokende vann (avkjøl til ca 70 grader)
2-3 spiseskjeer honning, gjerne varmet til flytende. 

Metode:
Forvarm ovnen til 140 grader. Bland alt det tørre sammen. Bland sammen olje, vann og honning. Rør væsken inn i det tørre og miks godt. Kle blandingen på to stekeplater med bakepapir og stek i ovnen i 40-45 minutter eller til granolaen er gyllen brun i fargen og sprø i konsistensen. 
 

Havregrøt med Chia og Blåbær

Denne frokosten kan gjerne blandes sammen kvelden i forveien, og varmes opp - eller spises kald- på morgenen. Det finnes uendelig mange kombinasjoner av ingredienser, toppinger og smakstilsetninger, men vår favoritt er en enkel havregrynsgrøt med chiafrø og kokosmelk, toppet med blåbær, gresskarkjerner og selvsagt Kjartans Honning. 

Ingredienser (1 porsjon)
4 spiseskjeer økologiske havregryn
2 spiseskjeer chiafrø
1,5 dl vann
1 dl kokosmelk
Topping:
en neve blåbær
noen gresskarfrø
Kjartans Honning, smak deg frem

Metode:
Bland alle ingrediensene sammen i et glass med lokk eller en tupperware. Om du synes grøten er for tykk om morgenen, kan du røre inn litt ekstra vann eller kokosmelk (eller en kombinasjon). Denne kan spises enten rett fra beholderen, eller i en bolle, men glem for all del ikke toppingen!


 

Varm Kakao med Honning & Kanel

Nå som vinteren endelig er her, er det ingenting som er bedre enn å varme seg på en deilig kopp med kakao etter å ha tilbrakt tid ute i kulda. Honning passer utmerket som søtning i kakao, enten du ønsker å erstatte hele eller halve sukkermengden. 

Denne enkle oppskriften gir 2 herlige kopper kakao. Krem og strøssel er valgfritt, såklart!

Oppskrift (2 porsjoner)

100 ml vann
2 toppede spiseskjeer kakao
200 ml helmelk, gjerne økologisk
1/2 teskje vaniljeekstrakt
1/2 teskje kanel
1 spiseskje Kjartans Honning

Topping (kan sløyfes):
Vispet krem og revet sjokolade

 

Metode:
Bland vann, melk, kakao, vaniljeesktrakt og kanel i en kjele. Rør rundt under oppvarming. Ha i honningen når kakaoen er varm nok til at den smelter, men pass på at kakaoen ikke koker - ikke bare for at melka ikke skal brenne seg, men også for å bevare alle de gode næringsverdiene i honningen. Servér med krem og revet sjokolade for en ekstra følelse av luksus!

 

Landbrød med Chévre, Honning & Valnøtter

Dette er en enkel og smakfull oppskrift som 'alle' vil like - og alt du trenger er 5 ingredienser!
Chévre kan byttes ut med annen ost, men vi synes at denne myke geitosten smaker utmerket når den er varmet.

Ingredienser (4 stk)

4 skiver ferskt landbrød
ca 100-120 g chévre geitost
4 teskjeer Kjartans Honning + ekstra til topping
en neve knuste valnøtter
1/2 pære i skiver

Metode:
Forvarm ovnen til 175 grader med den øverste grillfunksjonen på. Skjær opp brød i ønsket tykkelse og smør en generøs teskje honning på hver- det kan være lurt å varme opp honningen litt for å gjøre dette enklere. Fordel chévre på de fire brødskivene, og legg pæreskiver oppå. Ha gjerne litt ekstra honning oppå dette.

Stek i ovnen i 10 minutter, til osten har fått stekeskorpe og frukten er noe myk.   
 

 

Berits Smoothie med Blåbær og Honning

Denne deilige og friske smoothien fra Berit Nordstrand er et nydelig lite måltid og passer perfekt til frokost eller etter skolen. Honningen passer utmerket for å komplimentere syrligheten i bærene. Du kan også bruke frosne skogsbær, eller bringebær. 

 

Blåbærsmoothie

Ingredienser (4 porsjoner)

4 dl fersk appelsinjuice (ikke fra konsentrat)
100 g spinatblader / andre milde salatblader
1 håndfull friske urter, f.eks. basilikum, sitronmelisse, mynte
2 dl yoghurt naturell / syrnet melk naturell/ mandelmelk/ kokosmelk
300 g frosne blåbær
1 stk medium avokado
1 stk banan
1 ss honning

Ha alle ingredienser i en blender og skru på høyeste hastighet til alt er blandet til samme konsistens. Servér gjerne med et tjukt sugerør og noen friske bær!